O γάμος Eurobank-Alpha για την κτηματαγορά

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αλλαγές στις ισορροπίες της εγχώριας αγοράς ακινήτων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μεσομακροπρόθεσμα το deal της Eurobank και της Alpha Bank. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές των θυγατρικών εταιρειών διαχείρισης και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, η συνένωση των δύο τραπεζών θα έχει θετικές συνέπειες στην υλοποίηση του business plan τους.

Ο τραπεζικός κολοσσός υπολογίζεται ότι θα διαθέτει ενεργητικό 150 δισ. ευρώ και καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, όπως και ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (συμμετέχει με 54,8% η Eurobank), την Lamda Development (συμμετέχει με 9,9% η Eurobank) και την Alpha Αστικά ακίνητα (συμμετέχει με 91,53%η Alpha Bank) η δημιουργία του παραπάνω σχήματος αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά.

Μεγάλη ρευστότητα

Η συγχώνευση συνεπάγεται υψηλή ρευστότητα για τους βασικούς μετόχους της Eurobank Properties και της Alpha Αστικά Ακίνητα και, κατ’ επέκταση, ευχερέστερη χρηματοδότηση των projects που αναλαμβάνουν ή αναπτύσσουν οι εισηγμένες εταιρείες. Ως «συντελεστής ανόδου» θεωρείται από παράγοντες της αγοράς το μεγαλύτερο τραπεζικό deal των τελευταίων ετών και για τη Lamda Development που συμμετέχει με 13,2% στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

«Μακροπρόθεσμα, εφόσον η κρίση που χειμάζει το real estate και δη τα εμπορικά-επαγγελματικά ακίνητα παρουσιάσει σημάδια εκτόνωσης και άρα η ζήτηση για αυτού του είδους τα assets αναθερμανθεί, θα ευνοηθούν από το deal οι θυγατρικές των υπό συγχώνευση τραπεζών εταιρείες ακινήτων.

Μεσοπρόθεσμα, η ρευστότητα του υπό σύσταση τραπεζικού κολοσσού αναμένεται να λειτουργήσει θετικά, κατά βάση, για την υλοποίηση εξειδικευμένων projects, όπως για παράδειγμα η τουριστική επιπλωμένη κατοικία σε ξενοδοχειακές μονάδες» επισημαίνει στο Capital.gr o υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Securities Τάκης Ζαμάνης.

Χαρτοφυλάκιο

Ο όμιλος Lamda Development διαθέτει μερικά από τα σημαντικότερα «φιλέτα», όπως τα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη), The Mall Athens και Golden Hall στο Μαρούσι. Έχει επίσης, αναλάβει την διαχείριση και αξιοποίηση της Μαρίνας Φλοίσβου για διάστημα 40 ετών, αναπτύσσει ξενοδοχειακό συγκρότημα και κατοικίες στη Σερβία.

Ταυτόχρονα, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, έχει πολλαπλώς εκφράσει ενδιαφέρον για υλοποίηση επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα, με την Lamda να αναζητά ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.

Η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε τέλη του πρώτου εξαμήνου 2011 στα 629 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την Eurobank Properties, το σύνολο των επενδύσεων ανήλθε (30 Ιουνίου 2011) στα 633 εκατ. ευρώ και σημαντικό μέρος αυτών αφορά καταστήματα που εκμισθώνει στην Eurobank. Η εισηγμένη προσανατολίζεται κατά βάση σε ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν κατά το τρίμηνο που «τρέχει» και διαθέτει 56 ακίνητα εκ των οποίων έξι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα πέραν της ελληνικής αγοράς δραστηριοποιείται στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη FYROM με βασικό αντικείμενο την διαχείριση και εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας της Alpha Bank.

Η λογιστική αξία του συνόλου των ακινήτων του ομίλου ανήλθε τέλη εξαμήνου στα 78,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι73,50 εκατ. ευρώ.

Συνέργειες

Ενδεχόμενες συνέργειες των τριών εισηγμένων εταιρειών ή ακόμη και άντληση χρηματοδότησης από τον εκκολαπτόμενο τραπεζικό κολοσσό θα μπορούσαν να σχετίζονται με το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, την πώληση κρατικών ακινήτων ή την παραχώρηση διαχείρισης και ανάπτυξης μαρίνων.

Βέβαια, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να βγει από το τέλμα το πρόγραμμα αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, κατά παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται το νέο τραπεζικό σχήμα να αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» των επενδυτών του Κατάρ για την περαιτέρω τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, σε ετήσια βάση (30/08/2010-29/08/2011) η ΑΣΤΑΚ παραμένει αμετάβλητη στα 7,60 ευρώ, η ΕΥΠΡΟ καταγράφει απώλειες 12,89% και η Lamda Development έχει χάσει το 9,35% της αξίας της.

Πάντως, χθες -οπότε το deal Eurobank-Alpha Bank "κλείδωσε"- η μετοχή της Lamda ενισχύθηκε 11,86%, στα 3,49 ευρώ, ενώ το «χαρτί» της ΕΥΠΡΟ παρουσίασε άνοδο 5,26%, στα 5 ευρώ.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ