Eπενδύσεις 3 δισ. σε τουριστική κατoικία

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Επενδύσεις που παραμένουν σχέδια επί χάρτου επί σειράν ετών αναμένεται να απεμπλακούν από τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και να οδεύσουν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης, μέσω του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το υπουργείο Τουρισμού - Πολιτισμού και επιχειρεί να ρυθμίσει και να απλοποιήσει σειρά ζητημάτων που αφορούν την τουριστική κατοικία. Φορείς της αγοράς ακινήτων, αλλά και των ξενοδόχων, εκτιμούν ότι εφ' όσον το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει ενεργό και εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενδεχομένως να εισρεύσουν επενδύσεις ύψους έως και 3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την ανάπτυξη σύνθετης μορφής τουριστικών θερέτρων, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο των νέων διατάξεων βρίσκεται η άμεση σύνδεση της ανάπτυξης τουριστικών κατοικιών με ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων. Οι τουριστικές κατοικίες θα είναι επίσης πολυτελείας (5 αστέρων) και θα μπορούν να κατασκευάζονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, ο συντελεστής δόμησης για όλο το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα είναι στο 0,15 της συνολικής επιφάνειας της έκτασης. Στα κατοικημένα νησιά ως ελάχιστη επιφάνεια για κατασκευή συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών ορίζονται τα 100 στρέμματα, με εξαίρεση την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Το ελάχιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν κάθε τουριστικής κατοικίας που θα βρίσκεται εντός των συγκροτημάτων ορίζεται σε 100 τετραγωνικά μέτρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικών για να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις πρέπει να είναι τουριστικά προϊόντα ξενοδοχειακού χαρακτήρα και να μην έχουν σχέση με συμβατικές (οικιστικές ή άλλες) αναπτύξεις. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει και ξενοδοχειακός όμιλος που λειτουργεί ένα τέτοιο συγκρότημα. Δεν μπορούν να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου επενδύσεις σε συγκροτήματα κατοικιών στα οποία πωλούνται ή ενοικιάζονται σπίτια, χωρίς να βρίσκονται υπό τη διαχείριση τουριστικών ομίλων. Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πωλούν τμήμα των τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνονται σε ένα συγκρότημα, με στόχο να εξασφαλίζουν π. χ. τμήμα της χρηματοδότησης για το συνολικό έργο. Το 30% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του τουριστικού συγκροτήματος μπορεί να πωληθεί ή να μισθωθεί με δεκαετείς συμβάσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτών των τουριστικών κατοικιών μπορούν να τις πωλούν ή να τις επινοικιάζουν, υπό όρους και προϋποθέσεις, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο τουριστικό συγκρότημα. Συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών μπορούν να δημιουργούνται και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή του συνόλου του οικισμού.

Επιπλέον, καθορίζονται και οι όροι για τις ΠΟΤΑ (Περιοχές Oλοκληρωμένης Tουριστικής Aνάπτυξης) που θα πρέπει να αναπτύσσονται σε έκταση άνω των 800 στρεμμάτων και η οριοθέτησή τους θα γίνεται πλέον με προεδρικό διάταγμα, το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται με σαφήνεια στον νόμο, ενώ παραλλήλως προβλέπεται ότι ο καθορισμός περιοχής ως ΠΟΤΑ πρέπει να αποτελεί οπωσδήποτε αντικείμενο προηγούμενης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ).

Oσον αφορά το ακόμα πιο κρίσιμο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα πολλών ετών δεκάδες μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει κατ' αρχάς την ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Τουριστικών Επενδύσεων στον ΕΟΤ, που θα λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσεως» για τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων. Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση αυτοτελούς πολεοδομικού γραφείου στον ΕΟΤ, το οποίο θα επιλαμβάνεται της έκδοσης και αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών για τις μεγάλες ή σύνθετες τουριστικές επενδύσεις και δρομολογείται η σύσταση Κεντρικής Συντονιστικής Ομάδας για τις τουριστικές επενδύσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εφ' όσον τα παραπάνω προωθηθούν προς ψήφιση και -το βασικότερο- εφαρμοστούν στην πράξη, θεωρείται δεδομένο ότι κάποια έστω από τα δεκάδες επενδυτικά σχέδια που μέχρι σήμερα έχουν βαλτώσει θα επαναπροωθηθούν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επενδύσεων αφορά στην ανάπτυξη οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων, που συνδυάζουν ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων με τουριστικές κατοικίες, ενώ στην εξίσωση προσθέτουν γήπεδα γκολφ, μαρίνες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ